ΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Ε.: ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ O.S.I.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ΤΟ INTERNET ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Γ.ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ "ΑΡΙΑΔΝΗ", ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1994

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Ο χρόνος αυτής της ομιλίας είναι τόσο μικρός για ένα τόσο τεράστιο θέμα
όπως το Internet .Τι είναι λοιπόν το Internet σε συντομία και πως ταιριάζει στον προβληματισμό της ημερίδας (Το OSI) θα είναι η δική μας 20λεπτη προσέγγιση.
Ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε περνάει μέσα από την εξής θέση: Η πραχτική της δικτύωσης -InternetWorking, η εργασία/επικοινωνία δηλαδή κάνοντας χρήση του Internet, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια δικτυολογία, θεωρητική δηλαδή προσέγγιση γιατί τότε κινδυνεύουμε να χαθούμε, όπως οι Φιλόσοφοι του 190υ αιώνα που μιλούσαν αφηρημένα για τα φυσικά φαινόμενα σε αντίθεση με τους σύγχρονους τους Φυσικούς που μιλούσαν με αριθμούς για το ίδιο πράγμα [1].
Πιο ειδικά, επιθυμούμε να θέσουμε, το θέμα OSI στην θέση του, βάση της σημερινής παγκόσμιας δικτυακής πρακτικής αλλά και της δικής μας 'Αριαδνικής' εμπειρίας.
Η πολεμική που υπονοείται εδώ προέρχεται κυρίως από τον προσωπικό τρόπο συνάντησης με τα δίκτυα και βρίσκεται στην γραμμή του γνωστού επιστήμονα της Πληροφορικής D.E.KNUTH "GOTO can be harmful" δηλαδή ότι η αλόγιστη χρήση της σχετικής εντολής προγραμματισμού BASIC/FORTRAN/PASCAL κλπ εμποδίζει τη δόμηση ενός μεγάλου προγράμματος.Μια παρόμοια διατύπωση θα ήταν "OSI can be harmful" σχετικά με την ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου.

[πίσω]

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Στην παρόμοια Ημερίδα του Τ.Ε.Ε [3] το 1992, ο τίτλος της παραγράφου 'ξένισε' κάπως, όμως σήμερα θα επιμείνουμε ότι πρόκειται για φαινόμενο μια και αποτελεί μια διαδικασία με παγκόσμια εμβέλεια τόσο γεωγραφικά όσο και κλαδικά. Η ύπαρξη του Internet είναι στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών ειδήσεων αλλά και των πολιτικών, κυρίως στις Η.Π.Α.
Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι δίκτυο είναι ένα "Iayered" πράγμα δηλαδή έχει 'στρώματα'. Η δομή αυτή συναντάται τόσο σαν Στοίβα -Stack πρωτοκόλλων επικοινωνίας όσο και στην οργάνωση των δικτυακών υπηρεσιών και εργασίας (σχήμα). Οι άξονες πάνω στους οποίους θέλουμε να αναλύσουμε αυτό το σύστημα (σύστημα συστημάτων ακριβέστερα) είναι:

 

Η τεχνολογία του Internet

Η καρδιά του Internet είναι το σετ πρωτοκόλλων TCP/IP [4]. Η σχέση OSI και TCP/IP φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Το σύνθημα "ΙΡ οn anything" -ΙΡ πάνω σ'οτιδήποτε (Χ.25, EtherNet, SONET, ΑΤΜ κλπ) κυριάρχησε σε ένα από τα
πρόσφατα IETF [δες παρ.2.4] συνέδρια και εκφράζει την εκτίμηση ότι η αντικατάσταση του σετ TCP/IP από το OSI αναβάλλεται επ' αόριστον. Η υπαρκτή βάση του Internet
σήμερα είναι περίπου 1,800,000 hosts- Η/Υ παγκόσμια και στην Ευρώπη 576,663 [5,6]. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος του 100% από τo 1986 και συνεχίζεται. Τα αίτια αποδίδονται στον συγχρονισμό των εξής παραγόντων:

  • Εμφύτευση του TCP/IP στο UNlX/Βerkley (1983)
  • Εμφάνιση φτηνών μικροϋπολογιστών από το 1983
  • Προσφορά φτηνού Βandwidth λόγω Οπτικών Ινών το 1984
  • Δημιουργία του Ιστού NSFnet Βackbone και των Regional δικτύων
  • Η ανάπτυξη της δικτυακής υπηρεσίας DNS το 1986 [δες παρ.2-3]

Η υπαρκτή βάση του Internet καθώς και ο τρόπος παραγωγής της ISO τεχνολογίας περιορίζουν το ρόλο των OSI δικτύων.

[πίσω]

Η τοπολογία του Internet.

Το Internet έχει δομή πλέγμα -mesh. Απαρτίζεται από Τοπικά Δίκτυα (DEMOnet στο Δημόκριτο), από δίκτυα Πανεπιστημίων (ITYnet στην Πάτρα), από δίκτυα Περιοχής -Regional (το NorthWestNet) , από Εθνικό δίκτυα (FUNET, JANET, SURFnet κλπ) η Διεθνή όπως το HEPnet/CERN και τέλος από Ιστούς - Βackbone (ΕΒΟΝΕ στην Ευρώπη)                                                                   
Ο πρώτος Ιστός Internet ήταν το ARPAnet (1983), ακολούθησε το NSFnet (1986). Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Εμπορικοί Ιστοί Internet (PSlnet, AlterNet, CERFnet). Τα Εμπορικά δίκτυα του Internet τον Απρίλιο του 1991ξεπέρασαν τα αντίστοιχα Ερευντητικά/Ακαδημαϊκά. Σύνολο σήμερα 13,293 δίκτυα [9].

[πίσω]

Οι Υπηρεσίες του Internet

Το μοντέλο 'καταναλωτής/παραγωγός' - client/server χαρακτηρίζει τα εργαλεία του Internet. Τα βασικά από αυτά, [2] για πιο αναλυτικά είναι: ΤΕLΝΕΤ, FTP, SMTP (ΜΑΙL) που προσφέρουν ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε βιβλιοθήκες [2], σε πανάκριβους Υπερυπολογιστές, Διάχυση Δεδομένων, Προγραμμάτων, Αρχείων με ΜΕΤΑΦΟΡΑ και τέλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ- ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ για προσωπική και ομαδική επαφή των μελών του Internet και άλλων μη-Internet δικτύων όπως του COSINE-X.4OO και USENET (Unix News).
Εκτος των υπηρεσιών που βοηθούν το δικτυάνθρωπο υπάρχουν και τέτοιες που απευθύνονται κυρίως στους δικτυοδαίμονες. Η πιο σημαντική είναι το Ληξιαχείο/Κατάλογos -DΟΜΑΙΝ ΝΑΜΕ SERVICE (DNS) που πραγματικό απελευθερώνει από τα δεσμό των αριθμητικών διευθύνσεων του ΙΡ (Internetwork Protocol). Αντί για 128.141.201.214 έχουμε INFO.CERN.CH και αντί 143.233.1.1 έχουμε isosun.ARIADNE- Τ.gr.
Τα ονόματα αυτά αφ'ενός δηλώνουν κάποια πληροφορία για το νόημα τους αλλά και δίνουν πρόσθετο βαθμό ανεξαρτησίας στον διαχειριστή του δικτύου από το Υλικό.
Η κύρια προσπάθεια για επιτυχή εξέλιξη του OSI/X.400 είναι ο εμπλουτισμός του με Κατάλογο Ονομάτων (παρόμοια με το DNS) μέσω Χ.500 είτε με την αξιοποίηση του DNS για το συντονισμό των κανόνων RFC1327 από τους X.400/RFC822 Μετατροπείς -GATEWAY. Οι κανόνες είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των μηνυμάτων μεταξύ Internet και Χ.400 δικτύων.
Το πιο σημαντικό στοιχείο για τις Internet υπηρεσίες είναι η ραγδαία εμφάνιση νέων με έμφαση στον αυτοματισμό και στον μεταξύ τους συνδυασμό. Νέα εργαλεία που βοηθούν στην διάχυση, στην ανεύρεση και στην ανάκτηση της Πληροφορίας όπως ARCHIE, KIS, GOPHER. WWW κα.[2] παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης σε διακίνηση Πληροφορίας της τάξης του 300-1000% το χρόνο. ΄Ογκος 5 terabyte διακινήθηκε πάνω στο NSFnet το Φεβρουάριο του 1993 [9].

[πίσω]

Η Κοινότητα του Internet και η Οργάνωση της.

Αυτό που xαρακτηρίζει το Internet το πιο σπουδαίο κατά την άποψη μας, είναι όχι τόσο η τεχνολογία του αλλά το 'πνεύμα' συνεργατικότητας που γεννήθηκε πάνω του. Η επιτυχία να βρεί θέση ακόμη και η εμπορική κερδοφόρα δραστηριότητα είναι αξιοσημείωτη. Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης του Internet.Τα δίκτυα-μέλη του από κοινού και συλλογικά λειτουργούν αυτήν την παγκόσμια δομή.
Το Internet καθοδηγείται από τις Ομάδες InterNet Architecture Board (IΑΒ), InterNet Engineering Task Force (IETF) και τα InterNet Working Groups (IWG). Η νομοθεσία που παράγεται με τη μορφή των λεγομένων Request For Comment (RFC) -Σημειώσεις Εργασίας διέπει την ανάπτυξη του Internet αλλά και την πληροφόρηση. Ο καθένας μπορεί να γράψει ένα RFC και μετά διαδικασία πειραματισμού, αποδοχής προτάσεων και τελικής ψηφοφορίας να το κατοχυρώσει σαν στάνταρ. Ο κανόνας ότι κάθε στάνταρ που υιοθετείται πρέπει να έχει δοκιμαστεί πειραματικά τουλάχιστον σε δύο πιλότους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχει ουσιαστικά δημιουργήσει μιά "ανοικτή πλατφόρμα".
Το κέντρο συντονισμού του ΙντερΝετ ήταν το NIC.DDN.MIL με κρατική επιχορήγηση και το Ερευνητικό Κέντρο SRI του Πανεπιστημίου Stanford. Σήμερα ο λειτουργικός συντονισμός έχει περάσει στο πρόγραμμα INTERNIC.NET με εμπορική σύμβαση και τα ΙAB/IETF/RFC έχουν ενσωματωθεί στον μη- κερδοσκοπικό Οργανισμό INTERNET SOCIETY (ISOC) (1992). Κέντρα όπως το ΙΝRΙΑ/Γαλλία, UCL/Αγγλία και FUΝΕΤ/Φιλανδία έχουν σημαντική συμβολή, στην ανάπτυξη του Internet.

[πίσω]

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο.S.I. ΣΗΜΕΡΑ

Το πιο διαδεδομένο OSI λογισμικό το Χ.400 βασίστηκε στο στάνταρ του 1984. Κατάλογος ορίστηκε στο στάνταρ του 1988 για το οποίο ελάχιστα προϊόντα υπάρχουν. Το Χ.400/92 δεν έχει οριστεί σταθερά ακόμη. Το πιο καυτό θέμα στο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο σήμερα είναι τα Πολύμεσα -Multimedia. Σταθμοί Εργασίας PC και UNIX με αντίστοιχες δυνατότητες κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε internet.
Η προσπάθεια ΜΙΜΕ [10] υιοθετείται από κάθε σοβαρό προϊόν: ταχυδρομείου αντίθετα υπάρχει σημαντική δομική αδυναμία στο Χ.400.
Ολα μαύρα για το OSI λοιπόν ; Οχι ακριβώς, Το ίδιο το Internet εποικοδομητικά ξεκίνησε από το OSI πάνω από ΙΡ , με το πακέτο ISODE [11] υιοθετώντας την τεχνολογική στρατηγική της Μετάβασης -OSI Migration. Ομως, μετά από εμπειρία ετών πιο σωστός φαίνεται πλέον ο στόχος του 'OSI component' -δηλαδή η ενσωμάτωση πλευρών του OSI, η στρατηγική της συνύπαρξης TCP/IP και OSI. Εδώ υπάρχει σχετική επιτυχία:
Η λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ανάπτυξης του Internet[7] στηρίζεται στο μοντέλο ISO. Το ΙΡ έφτασε αισίως τη γενιά επτά αλλά προβλέπεται ότι το 2000 θα επέλθει η εξάντληση της αριθμοδότησης. Ο στόχος του 1 δις Internet Host είναι το ζητούμενο.Η επόμενη ΙΡ γενιά ίσως είναι το CNLS-IΡ.

[πίσω]

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝTERNET ΚΑΙ ΟSI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζει τα δύο Internet WAN στην χώρα μας: FORTHnet (1985/6) στην Κρήτη/ΙΤΕ και ARIADNE- Τ (1990) Αττική/ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικό Κέντρα έχουν , 'μπεί' στο Internet καθώς και μερικές Εταιρίες. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι χαμηλές ταχύτητες, η έλλειψη Ελληνικού Βackbone, η χαμηλή ανάπτυξή του στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων και η χαμηλή συνεργασία.
OSI δραστηριότητες υπάρχουν σε διάφορα Ιδρύματα, ακολουθεί μια γρήγορη παρουσίαση των διεθνών κόμβων:

Χ.25 :ΑΡΙΑΔΝΗ (1987/8)
Χ.25 :ΕΛΛΑΣΠΑΚ (1989)
Χ.400 :ΑΡΙΑΔΝΗ (1990)
Χ.500 :ΙΤΕ/ΑΡΙΑΔΝΗ/ΙΤΥ (1993)
CNLSIX.25 :ΑΡΙΑΔΝΗ/ΙΤΕ/ΕΜΠ(1992)

[πίσω]

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1. V.F.TURCHIN, The Phenomenon of Science, Columbia Uni.Press, 1976.
2. Π.Ε.Τελώνης, OSI και Δίκτυα Ημερίδα ΤΕΕ, Ιαν.1994
3. Γ.Κοροβέσης, OSI Δίκτυα Ημερίδα ΤΕΕ, 1993
4. V.G.CERF,R.Khan, ΙΕΕΕ Trans.on Comm. VOL COM-22, Ν5, ρ637-648,1974
5. Marten.Terpsta@ripe.net
6. Mark Lottor, RFC1296, mkI@nisc.sri.com
7 .RFC1347, June 1992
8. Μ. Τ .ROSE, The Internet Message, Prentice-Hall1992
9. [public-net@nysernet.ORG,
   Messageld:<931221444.AA 18770@nysernet.ORG> ]
10. N.BORESTEIN, RFC1341
11. M.T.ROSE, The ISO Development Environment, EUUG, 1987

[πίσω]